Tulotarkastuskäynti on 1-2 viikkoa ennen leikkausta, missä tapaat sairaanhoitajan ja fysioterapeutin sekä mahdollisesti ortopedin ja anestesialääkärin. Käynnin tarkoituksena on valmistaa ja ohjeistaa sinua tulevaa leikkausta varten. Ota mukaan kaikki tarvittavat lomakkeet sekä potilasopas.

Tutustu etukäteen saamaasi ohjeisiin ja oppaisiin, jotta tiedät miten toimia ja mitä odottaa sairaalassa oloajalta.

Leikkauksen jälkeen on normaalia tuntea voimakastakin kipua lonkassa. Sinulle annetaan osastolla tarvittava kipulääkitys. Liikkeelle sinut pyritään saamaan mahdollisimman nopeasti leikkauksen jälkeen. Fysioterapeutit opastavat sinua kyynärsauvojen kanssa kävelemisessä sekä kuntouttavan harjoittelun aloittamisessa.

 
 • Lopeta Omega3–valmisteiden käyttö, kun sinut asetetaan leikkausjonoon
 • Ota etukäteen yhteyttä, mikäli sinulla on ongelmia ihon tai ihorikon kanssa
 • Käy röntgenkuvissa ja verikokeissa ennen tulotarkastuskäyntiä kutsukirjeen mukaisesti
 • Ota sairaalaan mukaan kaikki tarvittavat lomakkeet, todistukset ja oppaat sekä kyynärsauvat, sisäjalkineet, matkapuhelin (+laturi), hygieniatavarat sekä käyttämäsi lääkkeet ja rahaa
 • Käytä sinulle määrättyjä lääkkeitä ohjeen mukaan
 • Leikkaavan lääkärin jälkitarkastus on 2-3 kk leikkauksen jälkeen

Tulotarkastuskäynti

Sinut kutsutaan sairaalaan tulotarkastuskäynnille 1-2 viikkoa ennen leikkausta. Tällä käynnillä otetaan röntgenkuvat polvesta. Tapaat sairaanhoitajan ja fysioterapeutin, jotka tarkistavat leikkauskuntosi. Heiltä saat leikkaukseen liittyen yksilöllisiä ohjeita. Anestesialääkärin ja leikkaavan ortopedin tapaat tarvittaessa.

Ota tulotarkastuskäynnille mukaan kaikki kutsun mukana tulleet lomakkeet huolellisesti täytettyinä, mahdolliset reseptit sekä mahdollisesti hammaslääkäriltä saamasi todistus. Käyntiin saattaa kulua aikaa useita tunteja.

Tulotarkastuskäynnillä saat reseptin nenävoiteesta, sen tarkoitus on vähentää tulehdusriskiä. Voide aloitetaan 5 päivää ennen leikkausta, ja sitä sivellään nenän limakalvolle kahdesti päivässä.

Laboratoriotutkimukset

Käy terveysasemalla verikokeessa muutamaa päivää ennen tulotarkastuskäyntiä, jotta vastaukset ovat käytössä tulotarkastuskäynnillä. Kokeita varten ei tarvitse olla syömättä ja juomatta.

Veren hyytymiseen vaikuttavista lääkkeistä ja niiden käytöstä saat ohjeet anestesialääkäriltä. Mikäli käytät Omega 3 -valmisteita, niiden käyttö tulisi lopettaa leikkausjonoon asettamisen yhteydessä.

Ihorikko voi olla este leikkaukselle. Myös rikkoutuneet ihopoimut tai varpaanvälit täytyy huomioida. Mikäli sinulla on ongelmia ihossa, ota yhteys osastolle jo ennen sairaalaan tuloa.

Näin valmistaudut leikkaukseen ennen sairaalaan tuloa

 • Käy leikkausta edeltävänä iltana ja tulopäivän aamuna kotona suihkussa ja peseydy huolellisesti pesuaineella (koko vartalo, alapesu, leikkausalue, napa ja hiukset). Aamulla ei tarvitse pestä hiuksia. Pesun tarkoituksena on vähentää bakteerimäärää iholla.
 • Älä syö ja juo leikkausta edeltävänä yönä klo 02 jälkeen. Anestesialääkärin määräämät kotilääkkeet voi ottaa pienen vesitilkan kanssa.
 • Ota mukaan apuvälinelainaamosta lainaamasi kyynärsauvat, omat tukevat ja hyvin jalassa pysyvät sisäjalkineet, jotka on helppo laittaa jalkaan sekä hygieniavälineet esim. hammasharja ja -tahna.
 • Ota mukaan hoitajan kanssa sopimanne kotilääkkeet, esimerkiksi astmasuihkeet, insuliinit (myös verensokerimittari), hormonilääkkeet ja silmätipat.
 • Arvoesineet ja korut on hyvä jättää kotiin. Sairaala ei vastaa kadonneista arvoesineistä. Rahaa on hyvä olla mukana jonkin verran esim. taksiin.
 • Ota mukaan "Lonkan tekonivelleikkaus - opas potilaalle".

Leikkauspäivä

Tule sairaalaan leikkauspäivän aamuna sovittuun aikaan. Älä syö tai juo mitään klo 02:n jälkeen yöllä. Anestesialääkärin määräämät kotilääkkeet voi ottaa pienen vesimäärän kanssa.

Ennen leikkausta pukeudut leikkausvaatteisiin ja saat anestesialääkärin määräämän esilääkityksen. Leikkaus kestää noin 1–2 tuntia. Ennen leikkausta saat tulehdusriskiä vähentävän antibiootin. Leikkaus tehdään yleensä selkäpuudutuksessa. Toimenpiteen aikana kuuluu leikkauksesta johtuvia ääniä ja halutessasi saat korvatulpat leikkauksen ajaksi. Puudutuksen lisäksi saat tarvittaessa rentouttavaa lääkitystä, joka auttaa tarvittaessa myös nukkumaan.

Leikkauksen jälkeen sinut siirretään heräämöön, missä puudutuksen häviämistä ja vointiasi tarkkaillaan. Heräämövaiheen jälkeen siirryt vuodeosastolle, jossa vointiasi seurataan säännöllisesti. Osastolle tullessa saat juotavaa ja tuloajasta riippuen päivällistä tai iltapalaa. Toivomme sinun kertovan voinnissasi tapahtuvista muutoksista henkilökunnalle.

Osastolle tullessasi saat oman matkapuhelimesi, jotta voit pitää yhteyttä läheistesi kanssa. Ota mukaan myös oma laturi.

Kun kykenet itse liikuttamaan jalkojasi, aloita nilkkojen liikuttelu alaraajojen verenkierron vilkastuttamiseksi. Tämä ennaltaehkäisee laskimoveritulpan syntyä, edistää puudutusaineiden poistumista ja vähentää alaraajaturvotusta. Koukista ja ojenna nilkkoja sekä varpaita usein valveilla ollessasi ja tehosta keuhkotuuletusta syvin hengityksin.

Kivun hoito

Leikkauksen jälkeiseen toipumiseen voi liittyä voimakasta kipua ja turvotusta leikkausalueella. Kipua hoidetaan säännöllisellä kipulääkityksellä. Myös kylmähoitoa voidaan käyttää kivun ja turvotuksen hoitona. Potilaiden leikkauksen jälkeen kokema kivun määrä vaihtelee. Hoitohenkilökunta pystyy auttamaan sinua, kun kerrot kivuistasi mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Kipua arvioidaan eri menetelmin, esimerkiksi numeerisesti. Nolla merkitsee kivuttomuutta ja 10 pahinta kuviteltavissa olevaa kipua. Mikäli kipu muuttuu polttavaksi tai sähköiskumaiseksi, kerrothan siitä hoitohenkilökunnalle. Riittävä kipulääkitys edesauttaa liikkeelle lähtöä ja toipumista.

Kivun ei tulisi estää liikkumista. Kohtuullinen kipu on asiaankuuluvaa, pyydä tarvittaessa lisää kipulääkettä. Istuminen on sallittua, mutta alkuun pitkää yhtäjaksoista istumista on syytä välttää, jotta kudosneste- ja verenkierto ei häiriinny.
 

Leikkauksen jälkeen

Ensimmäisenä leikkauksen jälkeisenä aamuna hoitajat poistavat leikkausalueelle laitetun laskuputken ja virtsakatetrin, jos sellaisia on käytetty sekä auttavat aamupesuissa. WC:ssä voit käydä hoitohenkilökunnan avustamana heti, kun vointisi sen sallii. Ruokaillessa on suositeltavaa istua vuoteen reunalla tai pöydän ääressä. Lepoasentona selinmakuu on yleensä mukavin asento leikatulle lonkalle. Ei-leikatulla kyljellä ollessasi on hyvää pitää tyynyä jalkojen välissä noin 6 viikon ajan. Myös vatsamakuu on mahdollista heti. Leikatulla kyljellä voit olla hakasten poiston jälkeen (2 viikkoa leikkauksesta).

Leikkauksen jälkeen sinut ohjataan nopeasti liikkeelle, usein jo leikkauspäivänä. Vuoteesta voit nousta sille puolelle, mille olet aiemmin tottunut nousemaan.

Suihkuun pääset toisena leikkauksen jälkeisenä päivänä. Oma aktiivinen ote edesauttaa leikkauksesta toipumista ja kuntoutumista ja sinua kannustetaan omatoimisuuteen osastolla.

Mikäli sinulle on määrätty veritulpanestolääke pistoksena, sinulle opetetaan sen pistäminen osastolla. Lääkitys jatkuu kotona lääkärin ohjeen mukaisesti.

Leikkauksen jälkeiset harjoitukset

Kuntoutumisen tavoitteena on mahdollisimman normaali liikkuminen. Tavallisesti leikatulle alaraajalle saa astua heti täydellä painolla. Leikkaava lääkäri antaa tarkemmat ohjeet leikkauksen jälkeen. Kävelyn tukemiseksi ja ontumisen välttämiseksi sinun kannattaa aluksi käyttää kyynärsauvoja tai rollaattoria. Kävelyn lisäksi osastolla ohjataan liikeharjoituksia.

Kivun ei tulisi estää liikkumista. Kohtuullinen kipu on asiaankuuluvaa, pyydä tarvittaessa lisää kipulääkettä. Istuminen on sallittua, mutta alkuun pitkää yhtäjaksoista istumista on syytä välttää turvotuksen ehkäisemiseksi.

Harjoittelulla vilkastutetaan verenkiertoa, aktivoidaan lihaksia ja palautetaan lonkan liikkuvuutta. Seuraavilla liikeharjoituksilla on turvallista aloittaa harjoittelu heti leikkauksen jälkeen. Liikkeitä suorittaessa voi tuntua lihaskireyttä, mutta kovaa kipua ei harjoittelu saa lisätä.

Leikkauksen jälkeen lisätään liikkeiden toistomääriä ja rasitusta vähitellen, koska kudosparaneminen vie aikaa. Ennen rasituksen lisäämistä tulisi kivun olla hallinnassa.

Painonsiirrot (>> liike 12)

Siirrä painoa jalalta toiselle. Liikettä voi tehostaa nostamalla jalkoja vuorotellen lattiasta. Painonsiirtojen ja askellusharjoitusten tavoitteena on lantion ja alaraajojen hallinnan parantuminen. Samalla harjoitellaan painon viemistä leikatulle jalalle.

Kävelyyn valmistava askelharjoitus (>> liike 37)

Ota leikatulla jalalla askel taakse ja vie paino jalalle. Sitten astu leikatulla jalalla eteen kantapää edellä ja siirrä paino leikatulle jalalle.

Varpaillenousu (>> liike 53)

Seiso ryhdikkäänä polvet suorina ja päkiä korokkeen/tyynyt/patjan päällä. Nouse varpaille mahdollisimman korkealle, paino tasaisesti kaikilla varpailla. Laskeudu alaspäin hallitusti. Voit tehdä aluksi liikkeen tuen kanssa ja edistyessäsi ilman tukea.

Lantionnosto (>> liike 6)

Käy selinmakuulle sängylle, laita polvet koukkuun. Aseta kädet vartalon vierelle. Jännitä ensin syvät vatsalihakset ja pakaralihakset. Nosta lantiota rullaavasti nikama kerrallaan kohti kattoa niin, että vartalo muodostaa suoran linjan olkapäistä polviin. Pidä jännitys ylhäällä muutaman sekunnin ajan. Laske takapuoli hallitusti takaisin alustaan. Säilytä jännitys keskivartalossa ja pakaroissa koko liikkeen ajan.

Lonkankoukistajien venytys (>> liike 31)

Seiso lantion levyisessä asennossa ja ota pitkä askel eteenpäin toisella jalalla. Pidä ryhti suorassa ja laita kätesi takapuolellesi. Tee lyhyt painonsiirto eteenpäin ja työnnä käsilläsi lantiotasi eteenpäin ja samalla nojaa hartioilla taaksepäin. Takimmaisen jalan tulee pysyä liikkeen aikana täysin suorana, jolloin tunnet venytystä lonkankoukistajissa, reiden yläosassa lantion kohdalla. Pidä venytys 10-30 sekuntia ja vapauta venytys suoristamalla ryhtisi ja tuomalla painopiste takaisin jalkojen keskiväliin. Venyttele molemmat puolet.

Kävely sisätiloissa kyynärsauvoilla (>> liike 38)

Kaikissa kävelyharjoitteissa on tärkeää pyrkiä mahdollisimman luonnolliseen kävelyaskeleeseen ja ontumisen välttämiseen. Tuo jokaisella askeleella aina suora jalka kantapää edellä maahan, vie vartalon paino kunnolla maassa olevan jalan, tarvittaessa sauvoilla tukien, ja muista saattaa askel loppuun kunnollisella varvastyönnöllä. Lue tarkemmat ohjeet >> liike 38.

Tuolilta nouseminen (>> liike 24)

Nouse ylös molemmilla jaloilla ponnistaen ja istu hitaasti takaisin tuolille. Harjoituksella lisätään reisilihasvoimaa.

Portaat ylös kyynärsauvoilla (>> liike 25)

Voit ottaa kaiteesta tukea, aseta silloin kaiteen puoleinen kyynärsauva kuvan osoittamalla tavalla. Ota askel ylös terveellä jalalla. Siirrä leikattu jalka terveen viereen. Siirrä kyynärsauva samalle rappuselle jalkojen kanssa.

Portaat alas kyynärsauvoilla (>> liike 26)

Ota kaiteesta tukea. Siirä ensiksi kyynärsauva alemmalle askelmalle. Siirrrä sitten leikattu jalka kyynärsauvan kanssa samalle askelmalle. Astu terveellä jalalla leikatun jalan viereen. Etene yksi askel kerrallaan.

Kotiutuminen

Hoitaja kotiuttaa sinut vointisi huomioon ottaen noin 2 vuorokauden kuluttua leikkauksesta. Kotiin lähtiessä kipujen täytyy olla hallinnassa suun kautta otettavilla kipulääkkeillä, kävely sujuu apuvälineen avulla ja leikkaushaava ei saa erittää liikaa. Kotiinlähtö voi tapahtua mihin aikaan päivästä hyvänsä ja myös viikonlopun aikana.

Kotiin lähtiessäsi saat tarvittavat lääkereseptit, mahdollisen sairauslomatodistuksen ja kuntoutusohjeet sekä jälkitarkastusajan ortopedian poliklinikalle noin 2-3 kuukauden päähän leikkauksesta.

Lähdet kotiin henkilöautolla, taksilla tai invataksilla. Taksimatkasta maksat omavastuuosuuden. Hakijaa ei tarvita eikä kotona tarvitse olla vastaanottajaa.

Tukipalvelut

Sosiaalityöntekijältä saat tietoa mahdollisista tukipalveluista, esim. ateriapalveluista ja kotipalveluista. Tarvittaessa hoitajat voivat tilata kotiapua esimerkiksi avustamaan haavanhoidossa.

Pyydä myös apua naapureilta, omaisilta tai ystäviltä päivittäisissä toiminnoissa.

Jälkitarkastus

Jälkitarkastus on yleensä 2-3 kk leikkauksen jälkeen. Kotiutumisen jälkeen lonkan kuntouttaminen jää sinun oman aktiivisuutesi varaan. Ongelmatilanteissa voit ottaa yhteyttä osastolle ennen jälkitarkastusta. Kuntoutumisen kotiohjeet löytyvät potilasoppaasta, jonka sait jo ennen leikkausta. Opas sisältää yksinkertaisia ja matalatehoisia harjoitetta, jotka fysioterapeutti ohjaa sairaalahoidon aikana.

Jos olet työikäinen ja haluat kuntouttaa lonkkaasi nousujohteisesti ja itsenäisesti, tälle sivustolle on rakennettu ohjeet aktiiviseen terapeuttiseen harjoitteluun 1-12 viikkoa leikkauksen jälkeen.

 

  

 

 

 

>> Suomen Nivelyhdistys

>> Nivelopas-esite (pdf)

>> Tekonivelkirurgia HUS:ssa

>> Lonkan tekonivelleikkaus -potilasopas,
HUS Peijaksen sairaala (pdf)

>> Niveltalo.fi (Terveyskylä.fi-palvelu)

>> Kuntoutumistalo.fi (Terveyskylä.fi-palvelu)

>> Suomen Fysioterapeutit

>> Käypä hoito, Polvi- ja lonkkanivelrikko

>> Terveyskirjasto, Polven nivelrikko

>> Hyvä hoito lonkan ja polven
tekonivelkirurgiassa 2015 (pdf)

>> Suomen Artroplastiayhdistys

>> THL, Elintavat ja ravitsemus

>> UKK-instituutti, Terveysliikunnan suositukset

©2019 lonkankuntoutus.fi - Tarjoamme tietoa lonkan kuntouttamisesta tekonivelleikkauksen jälkeen. Sivusto on toteutettu opiskelijatyönä 2017 - (tekninen toteutus www.tulilla.fi)
2_Banneri_Ulkosivu_PolvenkuntoutusFi_185x150.png
3_Banneri_Ulkosivu_FysioterapiatiimiFi_185x150_171211.png