Leikkauksessa leikkausalueelle syntyy eriasteisista kudosvaurioista, kun ihoa on avattu, lihaksia katkottu ja jänteitä on siirretty syrjään leikkauksen mahdollistamiseksi. Kudoksista tihkuu solujen välitilaan nestettä, joka aiheuttaa turvotusta.

Turvotus voi kestää viikoista jopa kuukausiin. Leikkauksen jälkeinen liikkumattomuus heikentää laskimoverenkiertoa ja pitkittää omalta osaltaan turvotusta

Mustelmat syntyvät, kun leikkauksessa vaurioituu verisuonia. Veri pääsee vuotamaan ihon alle ja muodostaa parin päivän kuluessa tummia mustelmia.

Kivuliaat mustelmat paranevat itsestään, eikä niiden paranemisaikaan voi aktiivisesti vaikuttaa.

 
  • Leikatussa jalassa turvotus voi kestää useita kuukausia ja se on yleensä normaalia.
  • Polvi, nilkka ja varpaat saattavat turvota kudosnesteiden ”valuessa” alaspäin.
  • Nostamalla jalan kohoasentoon, lepäämällä, liikkumalla, nilkkojen pumppausliikkeillä, kylmähoidolla sekä kipulääkkeillä turvotusta voi vähentää.
  • Voimakkaimmin mustelmat tulevat esiin 1-2 viikon kuluttua leikkauksesta ja voivat ulottua jopa nilkkaan asti.
  • Mustelmat paranevat itsestään.

Leikkauksen aikana lonkan alueelle syntyy eriasteisia kudosvaurioita, kun ihoa avataan, lihaksia katkotaan ja jänteitä siirretään syrjään, jotta leikkaus voidaan suorittaa. Tästä johtuen kudoksista tihkuu solujen välitilaan nestettä, joka aiheuttaa turvotusta. Turvotus voi kestää viikoista jopa kuukausiin. Leikkauksen jälkeinen liikkumattomuus heikentää laskimoverenkiertoa ja pitkittää omalta osaltaan turvotusta. Vaikka turvotus on todennäköisesti huomattavinta lonkan alueella, saattaa nestettä valua alas myös polven, nilkan ja jalan alueelle aiheuttaen sielläkin turpoamista. Turpoamista voi koittaa laskea asettamalla jalan kohoasentoon, lepäämällä, liikkumalla kohtuuden rajoissa, pumppaamalla nilkkoja, käyttämällä kylmäpussia sekä kipulääkityksellä.

Mustelmat syntyvät, kun leikkauksessa vaurioituu verisuonia. Veri pääsee vuotamaan ihon alle ja muodostaa parin päivän kuluessa tummia mustelmia. Verta saattaa valua raajaa pitkin alaspäin, jolloin mustelmia voi turvotuksen tapaan ilmetä myös polvessa, nilkassa ja jalkaterässäkin. Ne voivat olla hyvin kivuliaita ja niiden paranemiseen saattaa mennä jopa muutama viikko. Mustelmat paranevat itsestään, muuttaen ensin väriään vaaleammaksi rusehtavan keltaiseksi ennen kuin haalistuvat kokonaan. Niiden paranemisaikaan ei voi aktiivisesti vaikuttaa. 

 

 

 

>> Suomen Nivelyhdistys

>> Nivelopas-esite (pdf)

>> Tekonivelkirurgia HUS:ssa

>> Lonkan tekonivelleikkaus -potilasopas,
HUS Peijaksen sairaala (pdf)

>> Niveltalo.fi (Terveyskylä.fi-palvelu)

>> Kuntoutumistalo.fi (Terveyskylä.fi-palvelu)

>> Suomen Fysioterapeutit

>> Käypä hoito, Polvi- ja lonkkanivelrikko

>> Terveyskirjasto, Polven nivelrikko

>> Hyvä hoito lonkan ja polven
tekonivelkirurgiassa 2015 (pdf)

>> Suomen Artroplastiayhdistys

>> THL, Elintavat ja ravitsemus

>> UKK-instituutti, Terveysliikunnan suositukset

©2019 lonkankuntoutus.fi - Tarjoamme tietoa lonkan kuntouttamisesta tekonivelleikkauksen jälkeen. Sivusto on toteutettu opiskelijatyönä 2017 - (tekninen toteutus www.tulilla.fi)
2_Banneri_Ulkosivu_PolvenkuntoutusFi_185x150.png
3_Banneri_Ulkosivu_FysioterapiatiimiFi_185x150_171211.png