37. Kävelyyn valmistava askelharjoitus

Aikajakson alapuolella oleva numero ilmoittaa harjoitusliikkeen korkeimman rasitustason Borgin asteikon mukaisesti.

>> Lue lisää Borgin asteikosta (RPE 6-20)

KÄVELYHARJOITTELU1-2 vk3-6 vk7-9 vk10-12 vk
37. Kävelyyn valmistava askelharjoitus99

Seiso jalat vierekkäin lantion levyisessä asennossa kyynärsauvoihin tukien. Leikatun jalan päkiä ja kyynärsauvat ovat samalla linjalla ja pysyvät paikoillaan koko liikkeen ajan. Ota terveellä jalalla askel taaksepäin ja siirrä paino taakse.

Harjoitus lähtee liikkeelle, kun nostat leikatun jalan varpaat ylös siten, että vain kantapää jää maahan. Lähde askeltamaan siirtämällä koko painosi leikatulle jalalle sauvoihin tukien. Leikattu jalka pysyy koko liikkeen ajan paikoillaan painon siirtyessä kantapään kautta varvastyöntöön. Terve jalka heilahtaa eteen ja paino siirtyy myös eteenpäin. Painon ollessa molemmilla jaloilla leikatun jalan polvi liikkuu suoraan eteenpäin ja kantapää nousee ilmaan varvastyönnön vaikutuksesta. Siirrä painosi eteen terveelle jalalle ja ponnista takaisin. Paino siirtyy leikatun jalan varpaiden kautta kantapäälle ja liike pysähtyy terveelle jalalle takana. Toista edes-takaisin liikettä.

Aluksi voit tehdä liikettä lyhyellä askeleella, kunhan terve jalka liikkuu yhtä pitkän matkan eteen ja taakse päin. Voit haastaa itseäsi pidentämällä askeleen pituutta, jolloin luottamuksesi leikattuun polveen kasvaa.

Lonkankuntoutus.fi ja Polvenkuntoutus.fi -sivustoissa on käytetty samoja kuvia ja videoita harjoitusliikkeistä. Ajoitukset ja rasitustasot vaihtelevat.